Dziś przepis na spaghetti bolognese ze świeżymi pomidorami :)
Składniki ( na 2 porcje ) :
- około 150 g makaronu spaghetti,
- 300 g świeżych pomidorów,
- 1 łyżka masła
- 1/2 ząbka czosnku,
- szczypta ostrej papryki chili w proszku ( do smaku ),
- 100 - 150 g mielonego mięsa,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/3 łyżeczki oregano w proszku,
- odrobina startego parmezanu.
Przygotowanie :
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć bezpośrednio do gotowego sosu. Zachować około 4 - 5 łyżek wody z gotującego się makaronu.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno starty czosnek i chili w proszku. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć rozdrobnione mięso, sól i pieprz i oregano. Smażyć mieszając przez około 1 -2 minuty aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Dodać pomidory i na większym ogniu gotować przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron oraz około 4 łyżek wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez kilka sekund, odstawić z ognia. Posypać tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje.
Porcja 200 g spaghetti bolognese z parmezanem to prawie 300 kcal i blisko 15 g tłuszczu.
Spaghetti jest jedną z kilku Moich ulubionych ( wręcz ukochanych potraw ). Najbardziej lubię to klasyczne ( bolognese ), ale kiedy jest z sosem pomidorowym z pieczarkami też zjem z ogromnym apetytem :) Do pozostałych lubianych potraw zalicza się jeszcze między innymi pizza i shoarma - o których może innym razem :)
A Wy - lubicie spaghetti ? Macie jakieś Swoje ulubione i sprawdzone przepisy ?
Podzielcie się w komentarzach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz