sobota, 23 kwietnia 2016

Dieta bezglutenowa - wymysł czy zdrowie ?

Gluten - mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.
Nietolerancja glutenu występująca u 1 % populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.
Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na :

  • naturalne : ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, szarłat, komosa ryżowa, chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki,
  • otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten : skrobia pszenna bezglutenowa.
Gluten mogą ( ale nie muszą ) zawierać takie produkty, jak :
  • wyroby garmażeryjne, mielone mięso, parówki, pasztety, wędliny,
  • słodycze : nadziewana czekolada, cukierki, piwo, śmietany, jogurty, serki, desery.
Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na to, w których gluten jest ukryty.
Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej ? W jakich produktach gluten może być ukryty ?
Dieta bezglutenowa to dieta, w której podstawową i jedyną zasadą jest wykluczenie z jadłospisu glutenu - szczególnego rodzaju białka.
Dieta bezglutenowa jest przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten lub celiakią.
Należy zaznaczyć, że są to dwa zupełnie odrębne schorzenia mieszczące się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić. 
Celiakia nie należy tak, jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych - to choroba o podłożu autoimmunologicznym.
W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, ponieważ te rośliny naturalnie nie zawierają glutenu.
Bez przeszkód można spożywać także odpowiednio przetworzone zboża glutenowe. 
W jadłospisie mogą znaleźć się również kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika, a także bezglutenowy owies.
Dla osób na diecie bezglutenowej najbardziej bezpiecznymi są ... czyste alkohole :)


Czy ktoś z Was jest aktualnie, albo może kiedyś był na diecie bezglutenowej ? 
Co jecie / jedliście każdego dnia ? 
Podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz